Kelebihan Simpanan Shariah KWSP Dari Konvensional

26318 views

Kelebihan Simpanan Shariah KWSP Dari Konvensional. Umum sedia maklum yang KWSP akan memperkenalkan simpanan persaraan yang berkonsepkan Syariah bermula 1 Januari 2017 iaitu Simpanan Shariah. Pendaftaran telah dibuka dari 8 Ogos 2016 sehingga dana awal yang diperuntukkan habis. Ianya adalah salah satu pilihan untuk ahli KWSP beralih dari Simpanan Konvensional yang sediada sekarang. Oleh itu apakah dia perbezaan diantara Simpanan Shariah Dan Konvensional KWSP?

Kelebihan Simpanan Syariah KWSP Dari Konvensional

Kelebihan Simpanan Syariah KWSP Dari Konvensional

Beza Simpanan Shariah Dan Simpanan Konvensional KWSP

Berikut dikongsikan diantara perbezaan utama Simpanan Shariah Dan Konvensional KWSP.

NO PERKARA SIMPANAN SHARIAH SIMPANAN KONVENSIONAL
1 KEAHLIAN Terbuka kepada semua yang wajib dan layak mencarum tanpa mengira agama, bangsa dan status warganegara Terbuka kepada semua yang wajib dan layak mencarum tanpa mengira agama, bangsa dan status warganegara
2 AKAD Tertakluk kepada Akad Simpanan Shariah berdasarkan Akad Wakalah Tidak tertakluk kepada sebarang akad
3 KADAR DIVIDEN Berdasarkan kepada prestasi sebenar pelaburan Patuh Syariah dan tiada jaminan kadar dividen minimum Kadar dividen adalah berdasarkan kepada prestasi sebenar pelaburan konvensional (pelaburan tidak patuh Syariah dan Patuh Syariah)
4 PERAKUAN Diperakukan oleh Jawatankuasa Penasihat Shariah (JKPS) Tidak tertakluk kepada perakuan Jawatankuasa Penasihat Shariah (JKPS)
5 PERTUKARAN Ahli tidak boleh membatalkan pilihannya untuk kembali ke Simpanan Konvensional selepas tarikh kuatkuasa Ahli boleh memlih untuk bertukar ke Simpanan Shariah

Menurut KWSP, Simpanan Shariah merupakan satu inisiatif oleh KWSP bagi membolehkan ahli KWSP memilih untuk akaunnya diuruskan dan dilaburkan mengikut prinsip Syariah. 

Dah tahu apa dia perbezaan Simpanan Shariah Dan Konvensional KWSP? Jom apa tunggu lagi, marilah sama-sama kita membuat pilihan simpanan yang berteraskan konsep Syariah sebelum dana awal kehabisan.

Carian Popular Ke Sini:

 • baki simpanan koperasi tentera
 • cek baki koperasi tentera melalui telefon
 • cek simpanan koperasi tentera
 • semak baki simpanan koperasi tentera
 • semakan baki simpanan koperasi tentera
 • semakan baki simpanan koperasi tentera online
Content Protection by DMCA.com
Baca >>  Bagaimana Shopify Memudahkan Perniagaan Dropshipping Aliexpress

Tags: #kelebihan kwsp shariah #Kelebihan Simpanan Shariah KWSP #kelebihan simpanan syariah kwsp #kwsp i akaun #kwsp online #kwsp patuh syariah #kwsp shah alam #pengeluaran kwsp #penyata kwsp

 1. author

  Hero Borneo7 months ago

  saya belum buat pertukaran lagi..

  harap-harap masih sempat lagi

  Reply

Leave a reply "Kelebihan Simpanan Shariah KWSP Dari Konvensional"

CommentLuv badge

Author: 
  author