McD Terpaksa Samak kedai Kerana Pelanggan Makan Bersama Anjing

14137 views

Mula menjadi tular kini, #McDonald’s Malaysia dalam satu laporan susulan tindakan sekumpulan remaja bukan Islam membawa anjing peliharaan mereka dan duduk di ruang lobi restoran, menjawab pertanyaan pelanggan di dalam #Facebook berkenaan kes ini. Dalam kes tersebut sekumpulan remaja bukan Islam telah nyata tidak menghormati lain-lain pelanggan serta melanggar kod kebersihan Kementerian Kesihatan. Panduan terkini Malaysia berkongsi berita ini untuk anda.

McDonald’s menyamak sebuah restorannya di Bukit Indah, di Johor Bahru selepas sekumpulan remaja membawa anjing ke tempat itu.

Pengurusan jaringan restoran makanan segera itu berkata proses pembersihan dan sertu (samak) itu dilakukan serta-merta di ruang lobi luar premis itu dengan panduan masjid berhampiran.

“Langkah itu dilakukan susulan tindakan sekumpulan remaja bukan Islam membawa anjing peliharaan mereka dan duduk di ruang lobi restoran berkenaan dalam kejadian, pada malam Ahad lalu.

“Kami (McDonald’s Malaysia) sentiasa menitikberatkan aspek kebersihan, keselamatan dan pematuhan Halal di semua premis kami,” kata McDonald’s.

Gambar yang beredar di laman sosial menunjukkan seekor anjing berwarna cerah duduk di atas kerusi bersama pelanggan-pelanggan lain.

Rata-rata pengguna Internet yang beragama Islam tidak puas hati dengan tindakan itu.

Dalam kenyataan kepada Harian Metro, McDonald’s juga berkata mereka kesal dengan tindakan pelanggan kelmarin kerana mengganggu ketenteraman pelanggan lain dan melanggar peraturan.

Baca >>  39 Lelaki Bogel Di Pusat Peranginan Bentong Ditahan Polis

Tindakan itu juga dikatakan melanggar kod kebersihan Kementerian Kesihatan yang melarang haiwan peliharaan dibawa ke kedai makan, serta peraturan sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)

“Langkah itu dilakukan susulan tindakan sekumpulan remaja bukan Islam membawa anjing peliharaan mereka dan duduk di ruang lobi restoran berkenaan dalam kejadian, pada malam Ahad lalu. Kami (McDonald’s Malaysia) sentiasa menitikberatkan aspek kebersihan, keselamatan dan pematuhan Halal di semua premis kami,” kata McDonald’s.

Sumber: Harian Metro

Content Protection by DMCA.com

Tags: #McD samak kedai di johor #McDonald’s Bukit Indah #McDonald’s Malaysia #pelanggan mcdonald bawa anjing

Leave a reply "McD Terpaksa Samak kedai Kerana Pelanggan Makan Bersama Anjing"

CommentLuv badge

Author: 
    author