Semak Akaun ASB di Maybank2u

Semak Akaun ASB di Maybank2u

Posted on

Adakah anda tahu sebenarnya anda boleh semak akaun ASB di Maybank2u. Amat mudah dan tanpa pening kepala untuk semak baki ASNB anda secara online. Tanpa perlu ke Bank untuk semak akaun ASB hanya guna MAYBANK2u.

Ini panduan semak akaun ASB di Maybank2u.

Maybank2u

Bagi yang sudah ada akaun maybank semestinya biasa dengan Maybank2u. Disini banyak yang anda boleh lakukan. Membuat simpanan ke akaun ASB, Tabung Haji serta membuat pelbagai bayaran secara online. Kadang-kadang memang kita tak perasan kemudahan semak akaun ASB di Maybank2u ini.

Panduan kini akan ajar anda bagaimana anda nak buat semua tu di post ini. Selamat membaca…

Semak Akaun ASB di Maybank2u

Sebelum anda nak membuat semakan ASB menggunakan Maybank2U, bagi mereka yang tidak pernah mendaftar anda perlu lah mendaftar dahulu.

Ini adalah kerana segala transaksi menggunakan Maybank2u nanti, nombor TAC akan dihantar ke telefon bimbit anda

Langkah-langkah mendaftar dengan Maybank2U:

Suka untuk kami ingatkan agar anda betul-betul pastikan yang anda membuka laman web rasmi Maybank2U yang sah dan betul.

Bukan, zaman semua online ni bahaya kalau kita tak berhati-hati. Ok kalau dah yakin anda di laman web rasmi Maybank2U, jom teruskan dengan langkah seterusnya:

  • Langkah 1: Daftar masuk ke www.maybank2u.com.my dan log masuk
  • Langkah 2: Pilih ruangan “investment”
  • Langkah 3: Pilih ‘ASNB Unit Trust’ di menu
  • Langkah 4: Pilih ‘Add’ untuk daftar akaun ASNB
  • Langkah 5: Pilih product nama Amanah Saham Bumiputera
  • Langkah 6: Baca dan fahamkan akaun pengesahan (declaration). Klik kotak kecil di bawah dan klik “next”
  • Langkah 7: Isikan Nombor Ahli ASB, Jenis ID, Nombor ID, dan Nama Ahli. Klik ‘continue’
  • Langkah 8: Semak butiran maklumat dan isikan nombor TAC. Klik ‘confirm’ untuk sahkan langganan.

Tada! Siap dah! Senang saja kan?

Lepas ni tak perlu lah anda bersusah payah nak check akaun ASB kat kaunter.

Buang masa dan duit je. Sekarang ni duduk bergolek atas katil pun boleh check dah.

Okay settle daftar, macam mana nak buat semakan pula?

Langkah-langkah semak baki ASB terkini online dengan Maybank2U:

STEP 1: Log masuk ke maybank2u

Pastikan anda buka pada website yang betul.

Untuk lebih selamat taip Maybank2u di Google Search, dan pastikan pautan yang keluar dari carian tu adalah betul.

  1.  Log masuk ke akaun Maybank2u anda dengan menggunakan “Username” dan Password”.
  2. Pastikan gambar yang terpapar serta phrase adalah betul (gambar dan “phrase” yang dipaparkan adalah sama seperti yang telah anda pilih semasa proses pendaftaran maybank2u).

 

STEP 2: Tekan menu Wealth

Semak akaun ASB-1

Apabila akan dibawa ke paparan berikut, anda kini telah berjaya masuk ke dalam akaun maybank2u.

Sekarang anda boleh melakukan pelbagai transaksi termasuk pembayaran, pembelian, pindahan wang.

Malah, nak Semak Baki Pinjaman Kenderaan Menggunakan Maybank2u pun boleh.

Okay, tapi sekarang kita nak semak baki Akaun ASB anda.

Tekan menu diatas dan cari pilihan Wealth.

STEP 3: Klik Akaun ASNB

Akaun ASNB akan tertera dan tekan ASNB untuk paparan baki akaun ASB anda.

STEP 4: Semak Baki Terkini ASB

Asb-maybank2u

Akhirnya anda dapat lihat baki akaun ASB anda dipaparkan. Mudah nya!

Haaa, dengan 4 step yang mudah dan boleh settle dalam masa 5 minit je ni anda dah boleh jimat masa, wang dan tenaga nak semak baki akaun ASB.

Dengan adanya Maybank2U, segalanya di hujung jari.

Kesimpulan

Semoga perkongsian panduan kini kali ini dapat membantu memudahkan urusan hari-harian anda dengan adanya aplikasi Maybank2U yang boleh menyelesaikan segalanya dengan hujung jari.

Kongsikan artikel ini dengan sahabat handai dan keluarga yang mengunnakan Maybank2U atau yang belum sedia maklum akan kelebihan Maybank2U ini.

Selamat kami ucapkan!

Terima kasih kerana sentiasa memilih kami sebagai sumber utama maklumat terkini untuk anda. Semak Akaun ASB di Maybank2u

FAQ

Adakah mesti ada akaun Maybank2u?

Ya. untuk semak Akaun ASNB di Maybank2u mesti ada

Bolehkah buat simpanan tambahan ASNB di Maybank2u?

Ya. Anda boleh buat tambahan simpanan

Bolehkah semak akaun ASNB di ATM Maybank?

Boleh. Boleh juga semak di mesin ATM.

Baca >>  Skim Rent to Own atau Smart Sewa Untuk Beli Rumah Pertama?

Tinggalkan Jawapan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.