semak-keputusan-ujian-PSV-JPJ-ONLINE

Semak Keputusan Ujian PSV Online untuk E-Hailing

Posted on

Anda pemandu E-Hailing? Pasti anda mengambil ujian PSV untuk melayakkan anda menjadi pemandu E-hailing. Bagaimana nak semak keputusan ujian PSV online – JPJ? Panduan kini akan bantu anda untuk Semak Keputusan Ujian PSV Online.

Kini ramai yang mula mengambil ujian PSV (Permohonan Lesen Vokasional ) untuk layak menjadi pemandu e-Hailing.  Markah untuk lulus ujian ini adalah 80%.

Peraturan E-Hailing Malaysia 2020

JPJ dan APAD telah memaklumkan kepada pengendali e-hailing bahawa rakan-pemandu e-Hailing perlu mempunyai dokumen di bawah ini untuk menjadi pemandu E-Hailing.

1. Lesen PSV ATAU bukti lulus ujian* sementara anda menunggu lesen PSV
2. Cakera Puspakom jika kenderaan anda berusia lebih daripada 3 tahun
3. Pelekat E-Hailing dipaparkan di cermin depan & belakang
4. Insurans e-hailing yang sah – sama ada Insurans E-Hailing Harian Grab atau tahunan
5. Salinan EVP. Jika anda mempunyai EVP, sila isi butiran yang berkaitan di dalam templat ini berdasarkan profil pemandu anda & cetak satu salinan. Untuk mengetahui caranya, tekan di sini.
6. Penukaran kod kenderaan ke ‘AH’ (e-hailing persendirian) di cawangan JPJ terdekat. Anda perlu mengisi borang JPJ (EH1 & K8) dan menghantar salinan:

  • EVP yang dicetak
  • Lesen PSV
  • Geran kereta
  • Cover note insurans (termasuk insurans e-hailing)**
Baca >>  Tips dan Panduan Jika Kereta Tenggelam Air Banjir - Apa Nak Buat?

Semak Keputusan Ujian PSV Online

Berita baik kepada semua rakan e-hailing kini. Anda sekarang boleh semak keputusan ujian psv melalui pautan berikut di bawah ini,

Semakan Ujian PSV Online

Semak Keputusan Ujian PSV Online
Laman Semakan Ujian anda

Jika anda gagal ujian anda boleh buat ulangan test card dengan kos RM 10 sahaja.

Untuk nak dapatkan lesen, korang kena join latihan ni selama 6 jam dan WAJIB lulus exam. Ini akan telan kos sebanyak RM20 untuk pendaftaran dan lagi RM200 untuk latihan serta peperiksaan.

Sebelum itu, jangan lupa untuk semak dengan JPJ kalau nama korang disenarai hitamkan sebab tak bayar saman. Kasi setel tu dulu baru boleh daftar lesen.

Cara lain yang korang boleh buat untuk dapatkan lesen ni ialah dengan buat secara online. Yang ni FREE je (pastikan line internet anda bukan jenis pelahan) dan senang. Korang cuma perlu tempah slot korang untuk peperiksaan sahaja selepas masuk kelas selama 6 jam.

Tetapi kemudahan ni untuk pemandu Grab sahaja. Tak jelas kalau EHO lain pun ada tawarkan benda yang sama sebab tak semua EHO ada kapasiti yang mencukupi untuk sediakan perkhidmatan camni untuk pemandu diorang.

Selain itu, untuk kos tahunan PSV (sebab kena renew) ialah RM20.

Baca >>  Review Proton Ertiga MPV kecil Amat Wow!

Syarat Ambil Lesen PSV

Syarat ini paling penting sebelum nak daftar ujian PSV JPJ ni. Anda mesti bebas dari semua penyakit ini. Ini penting, sebab kini anda bekerja sebagai pemandu dan semestinya perlulah sihat tubuh badan.

Anda mesti la mula-mula kena pergi buat medical check-up di klinik yang telah disahkan. Kos pula bergantung pada klinik, kebiasaan dalam RM20 ke RM40 tapi ada juga yang mahal. Kena la bertanya kepada mereka yang lebih tahu.

Senarai Penyakit dan sebab tak layak mohon PSV :

  • Katarak, penglihatan monokular atau sebarang penyakit yang menjejaskan penglihatan
  • Kecacatan dalam penglihatan warna
  • Sebarang jenis sawan atau kekejangan
  • Sakit kepala yang berat atau ‘migraine’
  • Strok (dengan kecacatan ‘residual’)
  • Kencing manis dan memerlukan rawatan insulin
  • Penyakit mental
  • Penyalahgunaan arak dalam tempoh 5 tahun lalu
  • Penyalahgunaan dadah dalam tempoh 5 tahun lalu
  • Kecacatan fizikal termasuk pergerakan sendi yang terhad, ketidakupayaan anggota atau pemotongan (amputasi) anggota badan
  • Pekak
  • Penyakit buah pinggang yang kronik

Semoga sedikit panduan Semak Keputusan Ujian PSV secara Online ini membantu anda. Mungkin post ini amat penting buat anda yang baru nak dapatkan lesen PSV untuk menampung perbelanjaan sebagai pemandu E-Hailing.

Baca >>  Pendaftaran i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah Serta Semak Kelayakkan Anda

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.